1638 NW Overton Street (images)

A 25,000 sq ft warehouse at 1638 NW Overton Street is set to be redeveloped into creative office space. The design by Beebe Skidmore Architects takes the existing 1960 CMU block building and carves out new windows and tenant entrances on the exterior faces. Existing roll up doors will be replaced with storefront glazing or glazed roll-up doors. Internally, the warehouse will be divided into 5 units, with shared a shared lobby accessed from NW 17th Ave and NW Overton St. The property is currently being marketed to prospective tenants by Melvin Mark.

1638 NW Overton Street_img_01

The building occupies most of a block bound in the Northwest District by NW 16th Ave, Northrup St, 17th Ave and Overton St. It was most recently home to Rose City Awning & Flag, who have now relocated to the Northwest Industrial Area.

1638 NW Overton Street_img_02

1638 NW Overton Street_img_03

An existing parking area at the corner of NW Northrup St and NW 16th Ave will be enclosed by a new fence comprised of 4×2 HSS steel tubes painted red. New plantings at the parking area and in the sidewalk will include Zelkova and Ginkgo biloba trees, as well as Bearberry and passionflower. The landscaping is carried through into the lobby, where large planters are shown beneath the exposed sawtooth roof.

/Users/heidibeebe2/Documents/Overton Laptop/drawing/16o PLAN_141

1638 NW Overton Street_img_04

A Design Review for 1638 NW Overton Street warehouse conversion was approved by the Bureau of Development Services in February 2014. One letter of support was received in response to the project, from the Northwest District Association. In the Notice Of A Type II Decision On A Proposal In Your Neighborhood [PDF] BDS staff concluded that the renovation would have a positive impact on the area:

The proposed renovation of the existing warehouse and conversion into office space maintains the industrial character of the district whiles simultaneously breaking down the large scale of the building relative to others in the district. New windows and storefronts on all sides of the building increase not only building transparency but help bring life to the street with new building entries and by showcasing the active uses occurring inside. The minimalist detailing, thoughtful interplay of new building penetrations, and new projecting clerestory bays create a composition that reinvigorates and contemporizes the old warehouse. All told, the proposed design meets the criteria specified in the Community Design Guidelines.

A building permit for the project is under review.

Plans and Elevations


Leave a Reply