Jupiter Hotel expansion approved by Design Commission (images)

The Design Commission has approved an expansion of the Jupiter Hotel designed by Works Partnership. The new 6 story building will add 67 rooms on a site directly to the east of the existing hotel. The ground floor would include restaurant and retail spaces facing onto E Burnside, along with a lobby and reception located at the corner of the site. An upper level lounge, banquet hall and exterior garden are proposed for the second floor. Guest rooms would be located in floors 3 to 6. No new vehicular parking is proposed.

Jupiter Hotel

The site at 910 E Burnside is currently developed with a single story restaurant building, which City records show as dating from 1931. The building was most recently occupied by Boogies Burgers and Brew, which has now closed.

Jupiter Hotel

The design of the building has been significantly revised since it was presented for Design Advice in November 2015. In response to Design Commission comments that the building as originally proposed was too similar to other nearby Works Partnership buildings, including Slate and 811 Stark, the exterior of the building has been completely redesigned. The clearly defined frames of the earlier proposal have been replaced with a more amorphous form. At the first Design Review hearing the proposed cladding was an asphalt composition shingle which, according to the architects, was chosen in part because of its ability to be applied over the angled forms of the building. In response to concerns raised by the Design Commission about the quality and permanence of the asphalt shingle the building will now be clad in dark grey 26 gauge metal shingles.

Jupiter Hotel

A major concern of the Design Commission at the early advisory hearing is that the new Jupiter Hotel should respond to the district guideline that states buildings should “reinforce the effect of sidewalk arcaded buildings fronting on East Burnside Street”. In the revised design, first presented in March of this year, the building extends up to 8′ over E Burnside. A mirrored panel soffit would be located above the sidewalk.

Jupiter Hotel

Jupiter Hotel

Jupiter Hotel

Jupiter Hotel

Jupiter Hotel

At the first Design Review hearing, held on March 24th, the project was not yet recommend for approval by City staff. The largest area of concern was around the exterior finishes. During the first hearing Commission Chair David Wark offered his thoughts on the quality of the design and the materials proposed:

I see it very clearly as this sculptural form, that does everything we asked them to do. The primary move was to come out and embrace the arcade guideline, which it does. Brilliantly. For me, that was a starting point. They addressed everything, in a way that enhances the district in a very significant way, much like the BSide6 did. I see this as just a next generation of interpreting the arcade guideline in a very original way, and I see the organization of the building very clearly. Now, having said that, the tipping point for me is the shingles. I admire the thought and creativity of even identifying that as a material. I have seen houses and other structures with roll roofing on them… and they sort of work. The tipping point for me at this point is that we’re in a Design District that calls for “quality and permanence”. You can define that in many ways, but for me the “quality” is what I’m after. I just re-imagine this in a metal shingle in a small size (not a Frank Gehry oilcanning type) and that elevates it in a way that reinforces the quality of the design elements. The quality of the design and the concept, versus the quality of the material, just aren’t matching yet, for me. I love everything else about it.

The project returned for a second hearing on April 21st. With a Condition of Approval that the project be clad in metal shingle the Revised Staff Report and Recommendation to the Design Commission [PDF] recommended that the project be approved. Commissioners Vallaster, Molinar and Livingston voted to approve the project. Commissioner Simpson voted no, while Commissioner Savinar abstained. With a majority of the Commission voting to adopt the Staff Report the project was approved.

Building permits will need to be obtained before work can begin on site.

Drawings

11 thoughts on “Jupiter Hotel expansion approved by Design Commission (images)

  1. Overall promising, but the second floor windows need to be better integrated with the rest of the facade. Right now they stick out like a sore thumb.

  2. It would be one thing if the amorphous shape had any motivation, but it seems like just random shape for the sake of amorphousness.

  3. I like the forms, they seem very complimentary to the style/forms ot the Doug Fir/Jupiter. I also appreciate that they are using the arcade option. I hope they make the effort to preserve the Red Maple- great pains were taken to preserve these trees on Burnside when the couplet was created, it would be a shame to lose it now.

  4. No parking???! No accommodation for people who drive to Portland and stay in a hotel? No expectation for out of town tourists who rent a car so they can experience the city, the coast, and the gorge? “just park on the street…!”

    • No parking because the city of Harlan doesn’t give a damn about the small businesses in the area the people who come to Portland they’re only interested in the revenue that they can generate for Charlie Hale and his buddies

  5. Why so ugly? We’re all going to have to look at this for the next 50 years. Wonky angles does not make art.

    And no parking, seriously? At a hotel? People just walk from wherever carrying suitcases?

  6. For those concerned about parking, they already have paid parking for the existing hotel, as well as an agreement with an overflow lot. The hotel owners apparently felt that they already have enough parking available for their guests.

  7. When my wife and I visit San Francisco or New York, we walk from the bus or streetcar to our hotel, with rolling suitcases. It’s usually no more than two blocks. On lower Burnside, you could also do that. I believe the bus stops right outside the door. This isn’t Beaverton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *