Design Commission approves Market Hill Commons (images)

The Design Commission has approved the Market Hill Commons, a new residential building in the Goose Hollow neighborhood. The project will include 16 residential units, 16 vehicular parking spaces and 24 long term bicycle parking spaces. The design of the project is by Texas based Urban Foundry Architecture, who are working with Oregon based architect of record Stephen Gerber. The developer of the project is Scotia Western States Housing.

Market Hill Commons

The project will be located on a steeply sloped and triangular shaped site as the southern end of SW 20th Ave in Goose Hollow. An existing set of stairs adjacent to the site leads up from SW 20th to Market St. Due to the significant difference in elevation between the two streets, the five story building will be located entirely below the grade of SW Market St.

Market Hill Commons

All 16 units in the development will have access to exterior terraces. Unit sizes will range from 930 sq ft to 1,565 sq ft. Primary materials proposed for the project include brick, flat and profiled metal panel, profiled metal screens, anodized aluminum windows and doors, and painted metal balconies and railings. A green roof is proposed that will cover almost three quarters of the total roof area.

Market Hill Commons

Market Hill Commons

Market Hill Commons

Market Hill Commons

The project went before the Design Commission twice. The first hearing was held on November 5th 2015, at which time Bureau of Development Services staff noted concerns relating to the main entry sequence, the quality of exterior materials, and the lack of details provided in the drawing set. The second hearing was held on March 17th 2016, by which time the concerns had been addressed. After adding conditions of approval, including that only one color of brick be used on the main volume of the building, the Design Commission voted unanimously to adopt the Staff Report [PDF] and approve the proejct.

Drawings

3 thoughts on “Design Commission approves Market Hill Commons (images)

  1. I won’t comment on the design, but I think that being on the edge of the zone requiring review, on a dead end, fairly small, and mostly below the roadway on one side, gave this a somewhat lower threshold in the commission’s eyes.

Leave a Reply